21 Kasım 2007 Çarşamba

SAĞLIK HAKKI VE HASTA HAKLARI

Bir süreden bu yana toplumsal olarak sağlık alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. Bizler bir grup sağlık meslek mensubu, hukukçu, hasta, hasta yakını olarak sağlıkta yaşanan bu gelişmeleri oldukça endişeli bir şekilde takip ediyor ve bu durumla ilgili bir takım tespitler yapıyoruz.

Şöyle ki; Sağlık alanında bir yıkım yaşanıyor ve hükümet maalesef bu yıkımı reform(!) diye adlandırarak kitleleri yanlış bilgilendiriyor.

Sağlık hizmetinden yararlanma ve ulaşma hakkı başta olmak üzere bir çok alanda yaşanan bu yıkımdan toplumun tüm kesimleri bir şekilde etkileniyor. Ancak toplumun tüm kesimlerini ortak bir çatı altında bir araya getiren bir örgütlenme modeli olmadığı için herkes olaya kendi cephesinden yaklaşıyor ve cılız itirazlar yükseltiyor.

Sağlık Meslek odaları ve sağlık alanında örgütlü sendikalar iş güvenceleri ve mesleki bağımsızlıkları yüzünden bir itiraz yükseltirken, sağlıkta yaşanan ticarileşme yüzünden hastaların mağdur olacağını ve aile hekimliği modeli ile “paran kadar” sağlık anlayışının yerleşeceğini de ekliyor. Ancak aile hekimliği modeli ile ilgili vatandaş gerek bilgi eksikliği gerekse yanlış bilgilendirmeden kaynaklı olumlu bir beklenti içerisinde.

İlaca ulaşamayan hasta bu durumu “Eczacı ilacımı vermedi.” Diye değerlendirirken. Eczacı ilaç ödemelerinde yaşanan sıkıntılarından dolayı “İşimi yapamıyorum. Hastalarım ilaç alamıyor.” diyebiliyor.

Bu benzer örneklerde öne çıkan en önemli sorun toplumun tüm kesimlerinin sağlıkçıların, hastaların, hasta yakınlarının itirazlarını, ortaklaştıracak sağlık hakkını ve hasta haklarını aynı bütünlük içerisinde ele alacak bir örgütlenmenin eksikliğidir.

Bu tespitlerin ışığında ve söz konusu eksikliği gidermede araç olacak hastanın, hasta yakının ve sağlık meslek mensubunun yanında olacak bir dernek kurma çabası ve kararlılığındayız.

Bu amaçla bir süredir faaliyet yürütüyoruz derneği kurma aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Bu güne kadar ulaşabildiğimiz bir grup vatandaşla bu başvuruyu yapmak ve tüzük oluşturmak için 04 Aralık 2007 günü tekrar bir araya gelip dernek kurma kararını vereceğiz. Bu aşamada ve bundan sonraki çalışmalarda sizin veya çevrenizde bu konuya duyarlıkla yaklaşabilecek insanlar olabileceğini düşünüyoruz.

Bu anlamda katkı ve desteğinizi bekliyoruz.
SAĞLIK HAKKI VE HASTA HAKLARI DERNEĞİ OLUŞTURMA KURULU

İletişim:
saglikvehastahakki@hotmail.com

SEKRETERYA ADINA
Zeynel A. KAPLAN
05058409819

Hiç yorum yok: